Zmniejszanie lagów
Chyba każdy wielbiciel gier MMORPG wie co to lag i czym on może się skończyć. Cabal Online niestety nie jest od nich wolny. Nie jeden musiał mimowolnie wyjść z Combo, ponieważ gra "zamroziła się". Ostatnio przeglądając forum mojej gildii natknąłem się na ciekawy filmik z YouTube. Przedstawiał on bardzo ciekawy sposób na zredukowanie lagów, nie tylko w Cabal Online, ale w każdej grze MMORPG. Dzięki niemu zmniejszy się swój ping, czyli czas transmisji danych z serwera gry na twój komputer (co zmniejszy lagi).
Kryteria
Nic nie jest bez wad. Poniższy sposób zadziała tylko na systemach operacyjnych Windows XP.
Instrukcja:
1. Wchodzimy w Start -> Uruchom.
2. Wpisujemy cmd.
3. Wpisujemy komendę ipconfig.
4. Wyświetli nam się nasz adres IP. Zapisujemy go gdzieś na boku i zamykamy okno.
5. Ponownie wybieramy Start -> Uruchom i wpisujemy regedit.
6. Rozwijamy "drzewko" HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurentControlSetServicesTcpipParametersInterfaces.
7. Zobaczymy kilka folderów z długim i dziwnymi nazwami. Wybieramy ten, w którym znajduje się wpis DhcpIPAddress z naszym adresem IP.
8. Najeżdżamy kursorem na pusty obszar PPM/Nowy/Wartość DWORD i nadajemy wpisowi nazwę TcpAckFrequency - dokładnie taką samą!
9. Podwójnie klikamy na nasz nowy wpis i modyfikujemy tak jak na obrazku.
10. Teraz wystarczy restartować nasze połączenie z Internetem.
Restartowanie połączenia
1. Wchodzimy w Panel Sterowania -> Połączenia Sieciowe.
2. Klikamy PPM na ikonę Połączenia lokalne i wybieramy Wyłącz.
Czekamy chwile i znowu klikamy PPM na tą samą ikonę, ale tym razem wybieramy Włącz.
Artykuł dodano 2009-08-25 13:10:22 przez shikee. Ostatnia poprawka przez kisio.
Przyda się
Ja dodam jeszcze coś takiego że aby zmniejszyć lagi można zostawić tylko potrzebne procesy .
Lista którą trzeba zostawić (resztę można wyłączyć i zostawiać wedle upodobania np. GG czy przeglądarka)
svchost. exe - usluga sieciowa
svchost. exe - usluga lokalna
svchost. exe - system
lsass.exe - system
services.exe - system
winlogon.exe - system
csrss.exe - system
smss.exe - system
system - system
proces bezczynnosci
i procesy do neta .
Kiedyś stosowałem . Teraz nie muszę ale mi sporo dawało .